Harmoni skadefri häst

Friskvård för din häst

Fång

En häst som drabbas av fång får mycket ont i sina hovar med hälta till följd. Hältan kan vara av varierande grad framförallt när hästen vänder sig.  Hovarna är ofta varma och man kan känna en förstärkt digitalpuls på sidan av kotan. Alla fyra hovarna drabbas, men oftast ses tydligast symptom från framhovarna. Ibland har hästen nedsatt allmäntillstånd och feber. När det blir ett allvarligt fall får hästen svårt att gå och stapplar fram eller vägrar att röra sig. Hästen kan stå i typisk fångställning med framhovarna en bit framför kroppen och bakbenen under sig i ett försök att avlasta och undkomma smärtan. 

Viktigt att snabbt ställa diagnos och sätta in behandling då risken för komplikationer är det mycket stor. 

Det krävs oftast lång konvalescens efter att hästen drabbas av sjukdomen fång, det kan ta flera månader innan hovarna tål belastning med ryttare på ryggen.

 

Fång kan förväxlas med t.ex  hovböld eller hovbensfraktur och smärttillstånd som korsförlamning.

 

Misstänker du fång så tillkalla veterinär direkt. 

En häst som drabbats av fång är tyvärr i riskzonen för att drabbas igen. Man bör med andra ord vara mycket försiktig med bete, foder och förändringar i foderstaten. De är dessutom ofta extra känsliga för foderbyten. 

 

En foderstat med för lite växtfibrer är inte gynnsam för hästens fodersmältning. Foderstaten ska alltid vara baserad på grovfoder och mineraler. Långt ifrån alla hästar behöver kraftfoder. Rätt balans mellan energi och protein är också viktig för att hästen skall må bra. 

Se till så din häst får ett hö som är grovt (= mycket växtfiber) och som inte har allt för högt näringsinnehåll. Detta för att hästen skall kunna äta mycket grovfoder – vilket stimulerar tarmfloran – utan att bli överviktig. Det är bra om partiet är stort nog för att din häst skall slippa täta foderbyten. Ge gärna hästen tillgång på halm. Tillgången till halm ger sysselsättning och hästen blir inte så glupsk. 

 

Behövs kraftfoder så välj ett med ett högt fiberinnehåll och ett lågt stärkelseinnehåll. 

 

Något du bör tänka på är ett sommarregn eller en frostnatt ändrar gräsets sammansättning - vilken kan bli som ett foderbyte för hästen!

 

Foderbyten sker med största möjliga försiktighet. Förslagsvis bör ett byte av grovfoder ta minst 14 dagar och ett byte från stallutfodring till bete gärna ännu längre tid. Börja med att låta din häst beta under korta stunder och minska successivt på kraftfodret. Låt samtidigt din häst ha kvar sitt grovfoder så länge som möjligt. T.ex så låt din häst äta sin ordinarie grovfodergiva i stallet innan den får tillgång till gräs. Spätt bete kan förekomma även på hösten.
De hästar som är väldigt känsliga för att drabbas av fång kanske aldrig kan komma att gå på bete just för att risken att drabbas av fång är för stor. Då är ett bättre alternativ med avseende på hästens hälsa sand- eller grushage där man stödutfodrar med ett passande grovfoder.


Det finns även andra orsaker till fång som inte är utfodringsrelaterade. Överbelastning, t ex efter väldigt hård ridning, eller överbelastning av det friska benet vid hälta, kan orsaka fång.

En häst med sjukdomen PPID  (fd. Cushings syndrom) har ökad risk för att få fång.

Ston som inte släpper efterbörden som de ska efter fölning kan drabbas av fång. 

 

 

Välkommen

Välkommen till harmonish.n.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Länkar