PPID (fd. Cushings syndrom)
PPID eller Pituitary Pars Intermedia Disease kallades tidigare för Cushing´s syndrom och drabbar framförallt gamla hästar från 15 år och uppåt.
PPID är en komplex sjukdom som kan visa sig på många olika sätt. Varje häst är individuell, och det finns många olika kombinationer av symtom.
Orsaken till PPID är en godartad förstoring av hypofysen som är en hormonbildande körtel som sitter vid hjärnans bas. Hormoner från hypofysen styr produktion och utsöndring av många andra hormoner kroppen, hormonerna blir onormalt höga i blodet vid PPID. Studier visar att så mycket som 20% av hästar över 15 år är drabbade. Ju fler symtom en häst har, desto mer misstänksam bör du vara. Som tumregel bör man låta sin häst undersökas för PPID om den är över 12 år gammal och uppvisar två eller flera ospecifika symtom (ex. minskad ork eller utebliven brunst).
Äldre hästar med gaffelligamentskador bör också testas för PPID då nya studier har visat att hästar med PPID är mer känsliga för förändringar i gaffelbanden, och nedbrytningen av ligament är också kraftigare än hos hästar utan PPID.
Symtom på PPID är
- Fång – återkommande episoder
- Förändrad hårrem- kan variera från små ändringar i fällning eller färg i de tidiga stadierna av sjukdomen till en mycket lång lockig päls vid långt framskriden sjukdom
- Förändrad kroppsbyggnad, hästen blir bukig
- Muskelförtvining och viktnedgång
- Onormala fettansamlingar bla. över ögonen
- Ökat vattenintag samt urinering, trötthet och nedsatt prestation
- Återkommande infektioner tex. hudinfektioner, hovbölder och bihåleinfektioner
För PPID finns ingen behandling som botar men det går att hålla sjukdomen i bra fas med hjälp av medicinering och rätt skötsel som väl avvägd foderstat, regelbunden verkning av en kunnig hovslagare, avmaskning och regelbunden tandvård av veterinär.
Immunförsvaret hos hästar med obehandlad PPID försvagas, vilket gör dem mer mottagliga för infektioner. Hudinfektioner uppstår ofta, och både bakteriella infektioner och ringorm är vanligare hos hästar med PPID. Sår och revor har längre läkningsprocess. Det är inte ovanligt att hästar med PPID drabbas av hovbölder och White Line Disease. Luftvägarna är känsliga och det uppstår lätt bihåleinflammation och lunginflammation. Hästen behöver längre tid på sig än normalt för återhämta sig.
Medicinering innebär en livslång behandling med Prascend, tabletter som ges dagligen. Man följer sedan upp behandlingsresultatet med regelbunden blodprovstagning.
En häst som medicineras med Prascend kan inte tävla mer då det preparatet har livslång startkarens.
Tillsammans så svarar PPID och EMS 90% av alla fall av fång.