Korsförlamning
MÅNDAGS SJUKAN - Korsförlamning - myolys
Har du hört benämningen "måndagssjukan" så kan det härledas till den klassiska korsförlamningen som uppstod hos de tunga arbetshästarna som sattes igång efter helgvila med bibehållen fodergiva.
Detta är fortfarande den vanligaste orsaken att en häst i full träning blir stående några dagar utan att minska på kraftfodergivan, och därefter gör ett arbetspass.
Andra utlösande faktorer kan vara ojämn träning. Olika typer av stress som att transportera hästen kan också påverka.
Den exakta mekanismen bakom sjukdomen känner man inte till, men man tror att det krävs någon faktor hos hästen som gör hästen mottaglig för korsförlamning, arvsanlag. Ston tycks drabbas oftare av korsförlamning än hingstar och valacker, varför vet man inte.Unga hästar som drabbas av korsförlamning löper större risk att drabbas igen, än äldre hästar. Anfallen brukar bli mindre allvarliga med åren.
Symtomen är att hästen blir spänd och hård i muskulaturen i länd och kors och svettas oftast, får stel gång, blir orolig, skrapar och eventuellt lägger sig ner. För en lekman kan symtombilden vara förvillande lik ett lindrigt kolikanfall.
Om skadan är grav kan det vara farligt att transportera en häst med akut korsförlamning, åtminstone längre sträckor. Stressen av att behöva stå och spänna sig i en transport kan göra att muskelskadan förvärras.
De flesta hästar som drabbats av korsförlamning blir återställda och kan användas som förut. För att undvika återfall i framtiden är det viktigt att man ser över foderstaten och att träningen är regelbunden. Enstaka hästar drabbas av så omfattande skador att det kommer att påverka deras prestationsförmåga i framtiden. Riktigt kraftiga anfall kan leda till att hästen måste avlivas akut.
Myolys är nutidens benämning på korsförlamning.