Harmoni skadefri häst

Friskvård för din häst

Unghäst

Under det första levnadsåret uppnår en normal unghäst 70 procent av sin slutliga kroppsvikt. Med växande häst avses från den dag då hästen föds tills den är 36 månader gammal, det vill säga tre år.

 

Genuppsättning, utfodring, miljö, motion och hormoner är alla avgörande under den unga hästens uppväxt. 

/ec9c0462-c458-4fc6-ae77-08b8a3959a48.jpg

Motion under tillväxtperioden har avgörande betydelse för hästens framtida hållbarhet och prestationsförmåga. Den växande unghästen ska vistas utomhus så mycket som möjligt. 

 

För att en växande häst ska utvecklas normalt behöver den  förutom motion även rätt typ av näring. Grundenergibehovet för unga hästar innehåller två komponenter; underhållsbehov och tillväxtbehov.
Den växande hästen behöver något högre underhållsbehov än vad en fullvuxna hästen behöver.

 

Energi- och näringsintaget avgör i vilken utsträckning hästen kan utnyttja sin tillväxtkapacitet. Energi får unghästen främst från fibrer, fett, stärkelse och socker. Stärkelse och socker är en lättsmält energikälla, men stora mängder kan orsaka att unghästar växer för snabbt och kan då vara en bidragande orsak till att de får problem med tillväxt och utveckling av skelettet. Om unghästens foderstat till största del består av fibrer uppnås också ett stabilare blodsocker och insulinnivå.

 

Så utfodra rätt för fölets och unghästens utveckling och hållbarhet.

/a8cbe943-09c5-4e29-8b7f-c68c50f299df.jpg

Eftersom hästar är utpräglade gräsätare och grovtarmsjäsare är det viktigt att de får tillräckligt mycket grovfoder i sin foderstat varje dag.

 

Oavsett vilken typ av vallfoder man har, är det viktigt att veta näringsinnehållet i det för att kunna utfodra unghästar på rätt sätt. Så gör analys av grovfodret så unghästen får en bra start med näring i sin växande ålder.

 

Kom ihåg att tumregeln minst 1 kg ts/100 kg kroppsvikt och dag är en minimirekommendation, det är alltså den lägsta tänkbara grovfodergivan. Hästen kan gärna få mer vallfoder, helst 1,5 – 2 kg ts per 100 kg kroppsvikt och dag, eller fri tillgång.

 

Växande unghästar har ett högre proteinbehov än vuxna hästar. Proteinet är kroppens byggstenar som unghästen behöver då de ska bygga upp en växande kropp. Unghästarnas dagliga proteinintag bör vara mellan 13 till 17 procent råprotein.

 

Hästar har behov av flertalet olika aminosyror och föl och unghästar har ett extra stort behov av lysin och treonin, som måste finnas i foderstaten för optimal tillväxt och utveckling. Detta innebär att även om deras foder har en hög proteinhalt, är det inte nödvändigtvis rätt aminosyraprofil. Fodermedel med stor andel lysin är bland annat lusern, soja och havre. Treonin finns bland annat i linfrö och soja. 

/3be49de1-fb39-4f77-937d-9bd4f8f20c0d.jpg

Om sto och föl släpps på gräs under vår- och sommarmånaderna finns det ofta tillräckligt med protein i gräset, men när näringsinnehållet i gräset reduceras eller de stallas in ställer det krav på att grovfodret är av god kvalitet och har en hög proteinhalt. Proteinbehovet är störst under de första månaderna och sjunker i takt med att den dagliga tillväxten minskar. 

 

Mineraler som kalcium, fosfor, magnesium, koppar, zink, jod och kisel är viktiga för skelettets funktion och broskets strukturer i fölets utveckling.

 

Vitamininnehållet i grovfoder kan variera under höst och vinter och kan påverka tillväxten hos föl och unghästar om vitaminer inte utfodras på annat sätt. Både vitamin A och E har stor betydelse för fertilitet och immunförsvar. Vitamin D är viktig för absorptionen av mineraler i benstruktur och därav också viktig för tillväxten av föl och unghästar. 


Skulle tillväxten avstanna så kommer fölet att kompensera för bristen på tillväxt i ett senare skede. Under våren när gräset börjar växa börjar unghästen också växa och är den eftersatt i sin tillväxt kommer den att accelerera under våren och sommaren. Detta kallas "kompensationstillväxt" och är en överlevnadsmekanism, men det kan också vara en bidragande faktor till att unghästens ben, leder och senor inte utvecklas som de borde.

 

"Sträva efter en ständigt väl avvägd fodergiva till den unga hästen, så att inte perioder av näringsfattig utfodring kan påverka tillväxten!” Visdomsord av Olof, Hippolog och foderrådgivare på St Hippolyt.

210903 Källor

Välkommen

Välkommen till harmonish.n.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Länkar