Harmoni skadefri häst

Friskvård för din häst

Salt och Miniraler

Alla hästar behöver ett tillskott av salt – men behovet växlar avsevärt från häst till häst samt under säsong.


Salt och elektrolyter är ämnen som båda påverkar hästens vätskebalans.


Hästen har en imponerande förmåga att själv reglera elektrolyter så det tillsätts oftast enbart till specifika individer som tränas hårt eller svettas mer än vanligt.

 

Hästen är ett djur som historiskt sett varit anpassad till ett liv i det vilda, där gräs är den enda födan.


Hästar i det fria äter dygnet runt, vilket gör att hur många gånger per dag man än fodrar så kommer inte hästen att kunna äta på samma sätt som när den betar på en äng. Detta gäller också sättet vi rider och tränar med våra hästar - vilket gör att de kommer att behöva mer salt och vatten än vad endast gräs tillför. Se alltid till så att din häst har fri tillgång till vatten


Natrium, som saltet innehåller, finns inte naturligt i en tillräcklig mängd i betet - utan hästen känner ett sug efter både natrium och klorid som också kommer från salt. Övriga mineraler som hästen behöver finns naturligt i gräset men salt är någonting som hästen specifikt måste leta efter. 


Hästar som har saltbrist beter sig ofta på olika sätt där vissa slickar eller tuggar på krubban, staket, stenar, jorden eller andra föremål. 
Andra symptom kan vara en ruggig hårrem, nedsatt tillväxt och ston som är digivande kan få nedsatt mjölkproduktion. 

För högpresterande hästar är det inte alltid tillräckligt med salt från saltsten utan det behövs oftast även ges salt i fodret motsvarande deras aktuella dagsförlust av salt. 

För en hårt arbetande häst krävs en saltgiva på 50-60 gram per dag de dagar de tränas hårt men upp till det dubbla kan vara aktuellt sommartid. När trav och galopphästar tävlar eller tränar snabbjobb kan de behöva ett tillskott upp till 100 gram per dag. Övriga dagar är underhållsbehovet 25 gram för en häst på 500 kilo. Det är dock inte helt lätt att få alla hästar att äta eller dricka salt. En gradvis tillvänjning behövs och man bör använda ett löst finsalt utan tillsats av jod. Grövre salt brukar många hästar klara av att sortera bort i krubban. 

 

Om hästen erbjuds salt i sin vattenhink är det viktigt att samtidigt ha en hink med vatten utan salt för att hästen inte helt ska avstå från drickandet. Lämplig mängd salt i vatten är 9 gram salt per liter. Snabbast återhämtning efter arbete får din häst om den själv dricker en saltlösning. Om hästen inte gilla att saltlösning så prova att blanda lösningen med melass eller saft, alternativ kan du blanda blöt betfor av lösningen. 

Det är som sagt inte enbart vätska och salt som en häst förlorar vid svettning utan även elektrolyter. Elektrolyter är en sammanfattande beteckning på ämnen som påverkar regleringen av kroppens vätskebalans. Utöver salt (även kallat natrium) hör även kalium till denna grupp.

 

Elektrolyterna utsöndras direkt via njurarna med urinen så det är ingen mening med att ”ladda” din häst med elektrolyter inför kommande prestationer. 

 

Däremot kan du tillföra extra elektrolyter när din tävlingshäst gjort ett ansträngande arbete/träning och vars tarmflora är känslig för störningar.

 

Elektrolyterna har en bra förmågan att hjälpa hästen att snabbare återhämta sig efter upprepande ansträngningar. Elektrolyter kan även vara berättigat till hästen med blöt och lös avföring alternativt vid situationer då ens häst svettats mer än vanligt.


Hästens svett och blod innehåller mer natrium, kalium samt klor än vad människans gör. När hästen svettas behöver den mer salt för 
till skillnad från människan så förlorar din häst mer salt än vatten när den svettas. 

 

När hästen har brist på natrium så kan det medföra en minskad aptit hos hästen samt en minskad vätskevolym i kroppen. 

Hästar känner inte törst på samma sätt som oss människor vid natriumbrist, utan om natriumhalten är för låg så kommer vattnet rinna rätt igenom kroppen. Har det gått så långt så bör man ge hästen fysiologisk koksaltlösning som innehåller samma saltkoncentration som hästens blodplasma - nio gram per liter vatten.

 

Så länge hästen har fri tillgång till vatten så anses inte ett överskott av salt vara ett problem. Men om den inte skulle ha det så kan det gå så långt att hästen får saltförgiftning - någonting som till en början kan ge rubbningar i fodersmältningen. Går det för långt så kan hästen få så stora kramper att den dör. 

Var rädd om din häst!

/4d2f0af1-c4db-4da2-8556-400d87c07563.jpg


210821  Källor

Välkommen

Välkommen till harmonish.n.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Länkar