Mugg är ett annat namn för sårskorpor och ibland vätskande sår i karlederna hos häst. Samma typ av förändringar kan ibland ses högre upp i skenbensområdet, problemet kallas då för rasp.
Mugg och Rasp symtom
-
Sårskorpa i karleden – mugg. Sårskorpor i skenbensområdet – rasp.
-
Små sår i karleden, kan vara både torra och vätskande
-
Ökad värme i området
-
Ömhet
-
Svullnad
-
Rodnad i huden på ljusa hästar, syns inte på hästar med mycket pigment
-
Förtjockad hud ses vid långvariga problem
-
Hälta kan förekomma vid kraftig mugg/rasp om svullnaden och smärtan gör det svårt för hästen att röra sig normalt.
Orsaken till mugg är vanligen bakteriella infektioner på grund av fukt, smuts och småsår i huden,men även besvär med parasiter ,till exempel fotskabb kan ligga bakom. Överkänslighet hos hästen mot något i omgivningen, till exempel strömaterial kan också orsaka mugg.
Man bör skilja på torr eller fuktig mugg. Är det fuktig mugg kan man använda en uttorkande salva och är det torr mugg bör man använda en mjukgörande salva.
Vid något tillfälle kan man tvåla in området med ljummet vatten och t. ex. lactacydtvål eller grönsåpa, och försiktigt peta bort eventuella ruvor för att därefter torka helt torrt och smörja in salvan.
Ett överdrivande tvättande och rivande är dock inte bra!
Förutsättningen för att muggbehandlingen ska lyckas är att hästens ben hålls torra och rena. En häst med mugg som släpps in i en lerig och blöt hage kommer inte att läka ut, oavsett vilken salva man använder. Det är inte ovanligt att hästar med mugg är diffust svullna i benen. Om din häst inte har ont eller är halt är det bra om den får röra på sig som vanligt. Rörelse ökar cirkulationen och hjälper till att minska eventuell svullnad. Under förutsättning att svullnaden minskar vid motion (eller i hagen under dagen) är det i regel ingen fara. Om muggen blir så allvarlig att hästen får feber eller att svullnaden blir kraftig bör du kontakta veterinär.
Så här kan du förebygga:
-
Undvik att ha hästen i leriga, blöta hagar.
-
Spola eller borsta bort lera och annan smuts. Var försiktig med att borsta fuktiga ben, eftersom borsten kan orsaka små mikroskador i den blöta huden.
-
Spola benen efter att hästen gått på saltat underlag som ju är vanligt på vintern.
-
Se till att hästen står rent och torrt under natten.
-
Håll benskydd och benlindor rena från smuts och se till att de sitter bra. Annars är det lätt att hästen drabbas av skav och sår på grund av skydden, något som ökar risken för mugg och rasp.
210916 Källor