Harmoni skadefri häst

Friskvård för din häst

Hästsport

Är du intresserad av någon ridsport eller bara att börja rida ta kontakt med ridskola nära dig. Alla kan lära sig rida. 

Har inte ridskolan i din närhet prova på lektion så kan turridning vara ett prov på hur det känns.

Har du funktionsnedsättning? Många ridskolor har lektioner för personer med funktionsnedsättning så hör dig för. 

Det finns gott om hästar i Sverige och intresset för hästar är stort.


Sverige är ett av de lag som haft flest framgångar i olympiska spelen i grenar som banhoppning, fälttävlan, dressyr.

 

Vilka grenar eller disciplin, som det också kallas, finns det inom hästsporten?


Om vi börjar med kusken så pratar vi om trav och sportkörning.

Trav: Travkusken sittandes i sulkyn bakom hästen ska ta sig runt en bana i gångarten trav. Här är många ekipage tillsammans som tävlar om vara först över mållinjen. Banan finns i olika långa distanser och det finns olika klasser för hästarna. 

SportKörning: Kusken sitter på en vagn som dras av 1-4 hästar. Tillsammans tar sig kusken/ medhjälpare och hästen/hästarna runt en bana med olika hinder eller


Brukskörning
: Kusken och medhjälparen sitter på en flakvagn som dras av en häst. Detta är en lugnare tävlingsform med inriktning på vardagsdressyr och samarbete mellan kusk och häst. De tävlande kör igenom en bana med olika moment i nummerordning som ska utföras. Banan körs i skritt och trav.


Skogskörning
: I skogsmiljöer ska kusk och häst med redskap ta sig genom en bana med ved/timmer som släplass/uppburen last och med olika stationer.

 


Ryttaren sitter på hästen och här finns många grenar/ disciplin att välja på.

Parasport: Denna ridsport ger möjlighet till personer med funktiondvarstion att tävla och träna på lika vilkor. Individuella anpassningar görs för att möta ryttaren/kuskens behov till att kunna utveckla sin rid/körförmåga.

 

Banhoppning: Banhoppning utförs genom att hästen tillsammans med sin ryttare tar sig felfritt igenom en bana som byggts upp med hjälp av olika hinder. Här finns det många olika klasser, allt ifrån de lägsta ponnyklasserna till Grand Prix, världsmästerskap, världscup och olympiska spelen.
 

Dressyr: Dressyr handlar mycket om kommunikation mellan ryttare och häst. Ryttare och häst rider tillsammans en bana med olika rörelser. Hästens rörelser ska bli så perfekta som möjligt med små, nästan osynliga, hjälper från ryttaren. 

 

Fälttävlan: I fälttävlan kombineras banhoppning och dressyr med en terrängritt över fasta hinder i naturen. Den mest krävande sporten anser många.

 

Distansritt: Distansritt innebär att tävla i uthållighet för häst och ryttare. Häst och ryttare rider på en markerad bana över flera mil med naturliga hinder och i olika terränger.

 

Western Ridning: I Western Ridning sker det mycket avslappnad samarbete mellan häst och skötare. Skötare heter den som rider på hästen. Ridstilen har sin grund i de arbetsuppgifter som utfördes av cowboys i den Amerkanska western. Här bedöms kvaliteten på hästens gångarter, galoppombyten, lydnad, uppförande och temperament. Det finns många olika grenar inom Western Ridning som t.ex reining, western riding, trail.

 

Galopp: Galoppsport är en typ av hästsport där hästar galopperar ikapp på en oval bana, ridna av små lätta ryttare, så kallade jockeys.


Monté
: Monté är en inriktning inom hästsporten där man rider travhästarna i stället för att köra dem i sulky. Inom travsporten anordnas tävlingar i travridning. 


Beridet bågskytte: Beridet bågskytte rider man med fart på en rakbanan och siktar med pilbåge på en måltavla och skjuter iväg pilen. Här har häst och bågskytten bra samspel, horsemanhip.


Bruksridning
: Detta är en svensk tävlingsform som härstammar från arbetsuppgifter från lantbruket då häst används. Alla hästraser kan delta. De tävlande genomför en hinderbana där samarbete genomför en hinderbana där samarbete mellan häst och ryttare har betydelse i bedömningen.


Riddare
: Riddaren tävlar med sin häst i Tornespel. Det gäller att kunna vissa upp sin förmåga med häst och vapen samt bjuda publiken på spänning. 

 

Slutligen så kommer vi till hästsporter som spelas i lag.

Hästpolo: Hästpolo är ett bollspel som spelas mellan två beridna lag som med långskaftade klubbor ska slå in en liten hård plastboll i varandras mål.

Horseball: Horseball eller hästbasket är en nyare ridsport. Enkelt kan man säga att det sporten går till precis som vanlig basket, men deltagarna sitter till häst och bollen är försedd med handtag.


Voltige
: Voltige är gymnastik som sker på hästryggen då hästen skrittar eller galoppera. I ett lag så kan man vara mellan 3 – 7 personer, två personer räknas till gruppen ”par-voltige och en person solo. Konsterna bedöms av domare och klasserna är indelade åldersmässigt och beroende på svårighetsgrad. 


Gymkhana
: Gymkhana är en typ av stafett där två lag och två eller flera hästar tävlar mot varandra i olika grenar. På ridskolor runt om i landet är gymkhana väldigt populärt men annars så verkar sporten inte slagit igenom så stort i Sverige.


" Det har jag aldrig provat, så det klarar jag helt säkert "
sagt av Pippi Långstrump  

  

Välkommen

Välkommen till harmonish.n.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Länkar